Streek en bevolking

Pian del Nasso bevindt zich in een streek vol heuvels en valleien en brede open velden. Hier vind je de Alta Langa nog in zijn oorspronkelijke vorm. De rivier de Bormida geeft de naam aan de streek: de Bormida-vallei. Pian del Nasso is een kleine vallei en heeft twee eigen riviertjes de Rio Cravi en Rio Madonna.

De bomen die de heuvels bekleden zijn veelal kastanjebomen, eiken en dennen. Verder kun je vergapen aan de prachtige vergezichten; de open velden en weiden. Je vindt hier veel fruitbomen (appels, peren, kersen, pruimen, perziken, vijgen, hazel- en walnoten). De natuur staat garant voor uren wandel- en fietsplezier.

De bevolking in dit gedeelte van Italie wordt wel omschreven als het vriendelijkste volk van heel Europa. Het is in elk geval ongekend hoe hartelijk de mensen hier zijn en hoe enthousiast ze je begroeten, zelfs als ze je maar een keer gezien hebben.

Olmo Gentile Pian del Nasso

Dorpsfeesten

Ieder dorp organiseert ieder jaar zijn eigen festival of feest in de periode van mei tot september. En die feesten zouden niet compleet zijn zonder de heerlijke locale gerechten.

Middellandse zee

In een goed halfuur bevind je je aan de kust met middeleeuwse vissersdorpjes, brede boulevards, stranden en de Middellandse Zee.

Wintersport

Voor mensen die houden van wintersport, is er een ski-gebied op een afstand van een tot anderhalf uur rijden (ten zuiden van Mondovi).

Ligurië Pian del Nasso

Wijnbouw

In Piemonte is de wijnbouw belangrijk (Barolo, Barbera, Dolcetto, Nebbiolo, Moscato,etc.) en in Liguria is de wijnbouw weer in opkomst.

Slowfood

Naast de culinaire centra Alba, Asti en Acqui Terme is Bra bekend vanwege de hier ontstane Slowfood beweging en de jaarlijks terugkerende eetfestijnen.

Wijnoogst Pian del Nasso
Slowfood Pian de Nasso

Door de terugloop in de agrarische sector trokken de jongeren vaak naar de grote steden. In de afgelopen twee jaar trekken de ‘stadsmensen’ weer meer naar het platteland omdat hier nog ruimte is. In de omgeving vinden jongeren vooral werk in de kleine industrie, zoals bijv. glas, meubelen, bouw, middenstand of kunstnijverheid. Er is nog veel vakmanschap te vinden in onze streek. Het toerisme is in opkomst, maar niet het massatoerisme, waardoor je hier nog een authentiek onbedorven gebied vindt, bevolkt door ouderwets hartelijke mensen die elke buitenlander graag zien komen en altijd bereid zijn te helpen. Het is dan ook heel makkelijk contact met ze te maken, mits men een klein beetje Italiaans spreekt. Criminaliteit is er laag en de sociale controle hoog.