Pian del Nasso ligt in het buitengebied van Piana Crixia en grenst aan het grote regionale natuurpark dat Piemonte Langhe scheidt van de valleien van Bormida di Spigno. Het is een heuvelachtige gebied met velden, bossen en rivieren. De heuvels zijn afwisselend begroeid met bomen en struiken of bekleed met de beroemde, onder het werelderfgoed van Unesco vallende, Calanchi (grijze kleiachtige vlakken gevormd door eeuwen van erosie). Pian del Nasso heeft zelfs een hele eigen Calanchi, deze ligt aan het einde van onze velden tussen de begroeide heuvels. Door de vorm van ‘onze’ Calanchi wordt deze ‘het zadel’ genoemd .


In de heuvels en langs velden vind je in de omgeving verschillende bomen zoals kastanje, acacia, eikenbomen, linden, dennen, populieren en wilgen. In de velden vind je ook veel kruiden, zoals wilde tijm, munt en rozemarijn. Het geeft een heerlijk aroma als je erdoor heen wandelt, maar ook na een regenbui of in de ochtend met de dauw komen de geuren extra tot leven. Heel bijzonder zijn de verschillende orchideeën-soorten die hier in het wild groeien.


Piana Crixia is een belangrijke vindplaats van de witte truffel. De witte truffel doet het vooral goed in zachte en vochtige grond, rijk aan calcium en met een goede luchtcirculatie. Dit alles maakt dat de truffel zeldzaam is en daardoor des te bijzonder als je er een vindt. De witte truffel leeft in symbiose met eiken, linden, populieren en wilgen en zelden in combinatie met andere truffels. Het truffelseizoen loopt van september tot december en geeft deze toch al geweldige culinaire omgeving in die periode een extra melange.

‘Eigen’ riviertjes Rio Cravi en Rio Madonna

Het landgoed Pian del Nasso is gelegen tussen twee riviertjes: Rio Madonna en Rio Cravi, die samenkomen bij de watermolen (Mulino). Na een paar kilometer komt de Rio Madonna uit in de Rio Bormida. Deze riviertjes staan droog in warme zomers, terwijl ze in het voorjaar vaak veel water dragen. Omdat deze riviertjes niet erg lang zijn is de kans op overstroomd terrein erg klein.

De kleine rivieren hielpen in het verleden bij het functioneren van de watermolen. De Rio Madonna geldt nog steeds als een van de belangrijkste bronnen voor de gemeentelijke watervoorziening. De riviertjes begrenzen het landgoed Pian del Nasso over een lengte van 1,5 km en geeft het terrein een groen uitzicht met zijn eigen bijzondere flora en fauna.

De oevers verrassen ieder seizoen met de prachtigste natuurlijke bloemborders.

Rio Cravi Pian del Nasso
Rio Cravi Pian del Nasso
Bloemen langs de Rio Cravi, Pian del Nasso

Landschap ontwikkeling

In de afgelopen decennia is het bestaande landgoed gecultiveerd naar een wat meer parkachtig landschap geheel gebruikmakend van wat is (bv. paden maken in het hoge gras) en met respect voor de natuur.

De laatste jaren zijn wij bezig met de aanplant van diverse bomen. Bomen geven meer variëteit aan de natuur, bieden een schuilplaats voor vogels en geven heerlijk schaduw in de warmere perioden.