Flora en fauna

Aan het einde van de middag of vroeg in de ochtend kun je ze hier geregeld spotten: reeën, maar ook hazen. Ook zie je hier vossen, wilde zwijnen, dassen, egels, de steen- en boommarter en natuurlijk de beroemde zevenslapers.

Als de zon gaat schijnen verschijnen de insecten zoals Bosbeekjuffers, Kleine Tanglibel, Blauwe Breedscheenjuffers in de beek en ontelbare vlinders in de bedden met Lavendel. Volgens de bekende vlinderaar en vogelaar Hans van Oosterhout bevat alleen al een lavendelplant hier minstens 20 verschillende soorten vlinders: Dikkopjes (Groot, Zwartspriet, Geelspriet, Bretons Spikkel, Bruin, Kaasjeskruid en Dwerg), Parelmoervlinders (Grote, Duin, Bosrand, Toorts, Paarse, Braam, Knoopkruid, Tweekleurige, Bos en Keizersmantel), Cleopatra en Citroenvlinder in aantallen die je volgens hem doen duizelen. Je ziet hier ook Witbandzandogen, Dambordjes, Grote Saterzandogen en andere zandoogjes. Ook Kolibrievlinders vliegen massaal rond. Maar naast insecten zie je ook hagedissen, waaronder de zeldzame groen Smaragd Hagedis, padden, slangen, de Hazelworm, vele soorten groene kikkers, de unieke Vuursalamander, het vliegend hert, Libellen en Sprinkhanen. Heel bijzonder zijn de vuurvliegjes die van juni tot ver in juli de velden van Pian del Nasso in de avond verlichten als kleine zwevende lampjes.

Pian del Nasso is ook een waar vogelparadijs. In het voorjaar zie en hoor je de Nachtegaal. Je hoort en ziet de Zwarte en Grote Bonte Specht, Buizerds, de Steenuil, de Bosuil, de Dwergooruil, het gezang van de Nachtzwaluw, de Ekster, de Vlaamse gaai, de Zwarte Roodstaart (die nestelen in de stenen muren), de Kwikstaartjes, mezen, roodborstjes en, sinds we om het huis bomen en struiken planten, Mussen. In de velden hippen Fazanten in het rond, zie je Patrijzen en de Torenvalk. Heel bijzonder zijn ook de bijeneters, de Hop en Wielewaal.

Flora op ons landgoed

De flora op ons landgoed is zeer divers dankzij de afwisseling van weiden, fruit, tuinen en bossen. Er zijn verschillende hoogtes op het landgoed: vlakland, heuvelachtig land, de Calanchi en de wetlands in de buurt van de rivier. Op Pian del Nasso besteden we speciale aandacht voor het behoud van de wilde natuurlijke vegetatie-gebieden en we gebruiken geen pesticiden.

Wilde Orchidee Pian del Nasso

Pian del Nasso herbergt een flora met zeldzame soorten en (vergeten) wilde vegetatie. De verscheidenheid aan orchideeën, paddestoelen en truffels, kruiden en wilde planten en bloemen is uniek.