Categories: Blog

by pian-del-nasso

Share

Augustus

Met de oplevering van de Rustico barst ons seizoen in volle hevigheid los. Met drie vakantiehuizen in de verhuur vinden we het best spannend of het ons lukt die toch best grote huizen inclusief bijbehorende tuin op de wisseldag keurig en volgens onze kwaliteitsnormen af te leveren. Maar met hulp van team Nadia en nieuw lid en dorpsgenoot Erica verlopen de zaterdagen als een geoliede machine en zelfs beter dan ooit tevoren. We genieten van de blije gezichten van onze grote en kleine gasten.

(voortuin Cascina)

(terras Cascina)

(uitzicht Mulino)

(zijtuin Mulino)

(zijtuin Rustico)

(uitzicht Rustico)

September

Is augustus behoorlijk warm (we boffen nog, we blijken net in de driehoek Turijn, Genua en Milaan buiten de extreme hitte te vallen) en wordt ons gras medio die maand toch echt een bruin tapijt, zorgen enkele regenbuien in september voor verkoeling en een onverwacht groen en tegelijkertijd aangenaam zonnig naseizoen voor onze gasten. Onze oud-buurtjes uit Baarn, Mariette en Marius, helpen ons spontaan bij het rissen van de geoogste lavendel. Hoe lief! Nu liggen er mede dankzij hun hulp alweer zakjes lavendel klaar voor het nieuwe seizoen.

(lavendel rissen, september 2023)

 

Oktober

In oktober zouden we op vakantie gaan, maar het loopt anders, omdat onze nieuwe ramen in plaats van in september medio oktober arriveren. Het is zoals het is en we zijn uiteraard blij dat we daarmee de laatste fase bereiken van de isolatie van ons huis. Precies een week later, 23 oktober, arriveert er een delegatie om onze zonnepanelen (die sinds eind juni geduldig op ons dak liggen te wachten) officieel te activeren (we hadden ze gewoon aan kunnen zetten, maar dat mag niet, dus we hebben ons daar maar braaf aan gehouden). Ietwat zonde wel dat we de hele zomer, waarin we de meeste stroom gebruiken (o.a. voor de pomp van het zwembad), geen gebruik konden maken van de zonnepanelen, maar we zijn natuurlijk superblij dat het vanaf nu wel kan. En lieve gasten; inmiddels beschikt Pian del Nasso ook over een oplaadpaal voor elektrische auto’s.

 

November

Het is alsof ze over een Weer-app beschikken; met nog geen vuiltje aan de lucht beginnen kleine insecten, zoals lieveheersbeestjes, ineens driftig hun best te doen om ons huis binnen te klauteren om te overwinteren. Goed idee, maar ha!, dat lukt niet meer; ons huis zit dankzij de nieuwe ramen potdicht. En inderdaad; een paar dagen later begint het hier fors te vriezen. De isolatie doet zijn werk: in plaats van 4-9 pelletzakken per dag, hebben we er nog maar 1-4 nodig en dan is het ook nog heerlijk 19 graden in huis, terwijl de thermometer voorheen gewoon op 16,7 graden bleef steken.

(november 2023)

December

Dit jaar vieren we de kerst, voor het eerst in vier jaar, in Nederland met onze familie en vrienden. Ik vertrek voor mijn werk al begin december en Sander volgt later met onze Noor met werkelijk een auto vol met cadeautjes en lekkernijen van onze buren en van Nadia voor Sander’s ouders en broer en mijn familie. Zo ontzettend lief! (jullie begrijpen dat wij ook weer met een auto vol cadeautjes naar Italie terugkeren). Het weer in Nederland is werkelijk totaal het tegenovergestelde van het weer in Italië. Hier draaien de zonnepanelen overuren, maar snakt de natuur echt naar vocht. Nederland lijkt zich onder een langrekkende megadouche te bevinden. Beide situaties zijn niet ideaal en ik gun Nederland zon en onszelf regen. Al met al ervaren wij ons verblijf letterlijk en figuurlijk als een warm bad, waar we met heel veel plezier op terugkijken. Ter afwisseling vieren we morgen la notte di Capodanno (oudejaarsavond) in Italië met onze lieve buren.

(Sander, Corine & Noor Kerst NL, december 2023)

2023 was voor ons bijzonder jaar met als hoogtepunt de transformaties van ons woonhuis in een energie-neutraal huis en van de Rustico van bouwval naar een derde luxe vakantiewoning. Het is alsof juist dit jaar alles waar we in de voorbije jaren hard aan en voor gewerkt hebben op zijn plaats is gevallen. Pian del Nasso wordt steeds meer een geheel. Natuurlijk bouwen we verder, maar gestaag; piano, piano, omdat de grootste projecten nu toch echt achter ons liggen. Het is ook een jaar met een klein rouwrandje met het overlijden van onze lieve Dasti in juli. Voor ons en Noor een groot gemis. Hoe groot is de verrassing dan ook als  we onze vrienden Rob en Ymke in Nederland zien, zij voor ons een met de hand getekend schilderij van Dasti hebben laten maken. Ze hadden ons geen mooier cadeau kunnen geven. De kunstenares Linda van der Waal/Potret yn Pastel blijkt graag ogen te portretteren, omdat ogen de spiegel zijn van de ziel. Met het cadeau is het alsof we Dasti weer een beetje terug hebben. Blij zijn we te merken dat steeds meer mensen Pian del Nasso weten te vinden en ook zo genieten van deze mooie plek. Hoe fijn is het dat we komend jaar een groot aantal terugkerende gasten mogen begroeten, voor ons het grootste compliment. Vanuit Italie wensen we een ieder ‘dai nostri cuori’ (vanuit ons hart) een heel mooi en licht 2024 toe.

(foto Dasti voor het eerst op Pian del Nasso op het veld bij de Mulino, mei 2015)

 

 

4 Comments

 1. Miquette Ruijs 30 december 2023 at 4:57 pm - Reply

  Groet van Winnibald en Miquette. Wij vieren Capodanno in B. Micheloni. Wij wensen jullie het allerbeste voor 2024!

  • pian-del-nasso 30 december 2023 at 7:17 pm - Reply

   Wat heerlijk en de beste wensen voor 2024.

 2. Monique 30 december 2023 at 5:44 pm - Reply

  Hi
  Wat leuk weer wat van jullie te lezen, e wat fijn dat alles zo goed verloopt.
  Ik wens jullie een heel gelukkig e gezond 2024
  Liefs Monique (Imbema Cleton(

  • pian-del-nasso 30 december 2023 at 7:16 pm - Reply

   Hi Monique, dank je en ook voor jullie de allerbeste wensen voor 2024.

   Liefs Sander en Corine

Laat een reactie achter