Categories: Blog

by pian-del-nasso

Share

Begin december valt er een dik pak sneeuw. Het geeft die toch al unieke stilte hier iets magisch: we bevinden ons in een waar winter wonderland. Het is koud, dat wel, vannacht was het -8. Maar met de thermostaat op een best aardige 17 graden en met de houtkachel aan hebben we het toch aangenaam warm. Het geknetter van het vuur en het uitzicht op die prachtige witte wereld maakt dat we ons helemaal in kerstsfeer bevinden.

Het blijkt een traditie, in elk geval in onze vallei, dat in de voorloop naar Kerst buren elkaar cadeautjes brengen. Inmiddels hebben we hier een hele stapel cadeautjes liggen (ook uit Holland) die we Kerstavond gaan openmaken.

We gaan natuurlijk zelf ook op pad om cadeautjes te kopen en rond te brengen. Zo staan we deze week in een bloemenwinkel in Cairo Montenotte. Het staat er tjokvol kerststukken en -planten. Bewegen is feitelijk onmogelijk zonder iets om te stoten of ergens op te gaan staan. Achter ons verschijnt een wachtrij tot buiten aan toe. Wij hebben geluk met maar een klant voor ons. De eigenaresse laat zich – als een ware Italiaanse – niet van haar (kerst-)stuk afbrengen. Ze neemt alle tijd om haar klant te adviseren, duikt af en toe onder de toonbank om een mooi lint uit te zoeken en beantwoordt op de speaker (ook erg Italiaans!) tussendoor telefoontjes. Wij wachten rustig af; piano, piano; het is Italië. Maar ineens verschijnt daar la madre, ver in de tachtig, maar duidelijk vief genoeg om dochterlief te assisteren. Ze wenkt enthousiast naar ons en wij overhandigen haar de door ons uitgezochte Amaryllisbol. Een passend cadeau, denken wij, want de buren waar het voor bestemd is, gebruiken alleen natuurlijke producten (dus kerstukken met plastic ballen of een enorme kersttaart met ongezonde ingrediënten zijn bij hen niet aan het juiste adres). De Amaryllisbol wordt vakkundig door la madre ingepakt in mooi kerstpapier. Dochterlief die heel geconcentreerd bezig leek met het kerststuk voor haar klant, blijkt toch oog te hebben voor wat er naast haar gebeurt. Het resulteert erin dat ze op een moment ‘onze’ Amaryllisbol uit handen van haar moeder neemt met de woorden: “scusami mamma, maar dit zijn Nederlanders en die zijn een veelvoud aan bloemen en groen gewend, dit kan echt niet”. Wij roepen nog “is prachtig zo, niets meer aan doen” maar onze bol is al uitgepakt en verdwijnt langzaam tussen de kersttakken die ze met een lijmpistool aan de bol vastzet. Ze plakt er ook nog dennenappels op en tenslotte spuit ze het inmiddels reusachtige kerststuk in met een alles-behalve-natuurlijke kerstspray! … Sander en ik kijken elkaar aan, we prijzen moeder en dochter uitbundig; “siete artiste” en haasten ons naar het tuincentrum voor bloembolletjes voor de bovenburen. Het kerststuk staat inmiddels op tafel bij onze andere buren.

Met Kerst in zicht, nadert vanzelfsprekend ook het einde van het jaar. Een moment om terug te kijken naar wat er allemaal gebeurd en gerealiseerd is. In januari hadden we gezinsuitbreiding met Berner Sennenpup Noor. Een zoektocht van 1,5 jaar. Nooit eerder wilden we twee honden, maar hier met al die ruimte en ook het feit dat onze Dasti een jaartje ouder wordt (we moeten er niet aan denken om geen hond te hebben) doet ons besluiten om op zoek te gaan naar een pup. En wat een feest is het met die twee. Dasti moest wel even slikken, het was niet meteen liefde op de eerste snuit, maar inmiddels is er niets zo heerlijk als ‘un abbraccio insieme’.

Het mooie seizoen dat al vroeg in april startte met (terugkerende) gasten en ook met een komen en gaan van familie en vrienden. Het is geweldig om deze mooie, bijzondere plek met anderen te mogen delen en iedereen zo zichtbaar te zien genieten van wat is.

Heel blij zijn we dat we dit jaar eindelijk met de verbouwing van de Rustico kunnen beginnen en vanaf volgende jaar als volwaardig derde vakantiewoning aan ons assortiment kunnen toevoegen. Drie tot vier man zijn sinds september non-stop aan het werk en met resultaat; het nieuwe dak zit erop, de muren zijn gerestaureerd in piëtra, de loodgieter heeft de nieuwe leidingen aangelegd en ook de elektriciteit is grotendeels gereed. We bevinden ons nu in de afbouwfase: binnen wordt er gestukt en dan, zodra de nieuwe ramen geplaatst zijn, kan er getegeld worden. Het wordt een plaatje en dat in combinatie met die unieke plek op Pian del Nasso; op een heuvel met uitzicht over de omringende velden, belooft de Rustico onze gasten onvergetelijke vakantiemomenten te gaan bezorgen.

We zijn super trots en blij dat we afgelopen maand eindelijk onze nieuwe website, www.piandelnasso.com, hebben kunnen lanceren met meer gebruikersgemak bij het reserveren, een uitgebreide beschrijving en weergave met actuele foto’s van de inrichting van onze vakantiewoningen en veel informatie over de natuur en wat er allemaal op en in de buurt van Pian del Nasso te doen is.

Deze Kerst zijn we samen met onze buren Gino, Carlo en Olga weer uitgenodigd door onze lieve buren Franca & Gianpiero voor een heerlijke kerstlunch. Dat wordt daarna weer dagen vasten. Wij wensen iedereen vanaf Pian del Nasso een heel mooie en gezellige kerst toe en een geweldig nieuw jaar! Tot in 2023!

Laat een reactie achter